Het Adriano Huis in Bergen op Zoom vangt mensen op die tussen wal en schip vallen

Het Adriano Huis in Bergen op Zoom vangt mensen op die tussen wal en schip vallen

BERGEN OP ZOOM – Hoe het is om het Adriano Huis te wonen? ,,Leuk”, zegt Christina direct. Ze woont al sinds de opening, 8 april, in haar nieuwe appartement en dat bevalt haar prima. Een ruime woonkamer, slaapkamer en badkamer. Ze geeft trots een kleine rondleiding. Sinds kort mag ze zelfs op haar eigen kamer koken, maar dat heeft ze nog niet gedaan. In de woonkamer staat een houten tafeltje: ,,Die heb ik zelf gemaakt!”

Het Adriano Huis is na een lange aanloopperiode nu een kleine twee maanden operatief. Het huis is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 33 jaar met een verstandelijke beperking. Jongeren die net wat meer begeleiding nodig hebben en in de reguliere zorg tussen wal en schip vallen. Initiatiefnemers Farid El-Khassim en Jelle Gillissen zijn tevreden. Dat er animo is voor het nieuwe complex is duidelijk: de twintig plekken zijn inmiddels bijna allemaal al vergeven. Zeventien mensen wonen er en drie komen binnenkort op gesprek.

Vaste gezichten

De naamgever woont er ook: Adriano zelf. Hij staat voor alle ‘Adriano’s’ van Nederland, zegt El-Khassim. ,,Je ziet het vaak niet aan ze. Je ziet iemand van 30 jaar voor je, maar emotioneel zijn ze soms net kinderen.”

Belangrijk bij de voorziening is dat er vaste gezichten zijn voor de bewoners, vertelt Gillissen. En regelmaat. ,,Al onze medewerkers hebben vaste contracten. En we hebben geen doorstroommogelijkheden voor de bewoners. Als je er woont, dan mag je er permanent blijven.”

Make-over

Het voormalig legergebouw op de Cort Heyligerskazerne heeft een totale make-over gekregen. Verdeeld over drie verdiepingen wonen de bewoners in drie woongroepen, met elk een begeleider. Elke verdieping heeft daarnaast een gezamenlijke huiskamer.

Hoe een gemiddelde dag er uit ziet, verschilt per bewoner, vertelt Gillissen. ,,We streven ernaar om ze overdag naar de dagbesteding te laten gaan. Een groot deel doet dat nu al op verschillende locaties.”

Crisisplaatsen

Het Adriano Huis is daarnaast uitgerust met twee crisisbedden. ,,In deze regio zijn er maar vijf beschikbaar. We wachten nog tot we officieel zijn aangemerkt als crisisplaats”, zegt El-Khassim. De bewoners van de crisisopvang zullen overigens geen contact hebben met de andere bewoners. Crisisopvang is tijdelijk en dat betekent dat de andere bewoners steeds aan nieuwe gezichten moeten wennen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opent het Adriano Huis op 17 juni officieel.