MAATSCHAPPELIJK BELEGGEN VIA ZORGOBLIGATIES MAAKT ZORGINITIATIEF HET ADRIANO HUIS MOGELIJK

MAATSCHAPPELIJK BELEGGEN VIA ZORGOBLIGATIES MAAKT ZORGINITIATIEF HET ADRIANO HUIS MOGELIJK

Financiering Adrianohuis rond, woonvoorziening opent in maart

Wim Jansen (l) van Stadlander overhandigt de sleutel van het toekomstige Adrianohuis aan Fahrid El-Kassim en Jelle Gillisen (r).

Wim Jansen (l) van Stadlander overhandigt de sleutel van het toekomstige Adrianohuis aan Fahrid El-Kassim en Jelle Gillisen (r). © Mariëtte den Engelse

BERGEN OP ZOOM - Het Adrianohuis komt er. De financiering voor de woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking is rond.

De zorgvoorziening komt in een van de voormalige legergebouwen van de Cort Heyligerskazerne. Initiatiefnemers Farid El-Khassim en Jelle Gillissen kregen donderdag de sleutel uit handen van Wim Jansen van Stadlander.

Verbouwen

Nu moet er eerst verbouwd worden. Dat gebeurt zo duurzaam mogelijk. Het pand is in 2006 door Stadlander nog flink opgeknapt. ,,We willen zoveel mogelijk hergebruiken, zo weinig mogelijk wandjes verplaatsen en gebruik maken van de voorzieningen in het pand", legt Gillissen uit. De Kok Bouwgroep tekent grotendeels voor de verbouw.

Architect Ben Gillissen heeft het ontwerp gemaakt. Er komen twintig appartementen en twee crisisplaatsen. De appartementen krijgen allemaal een eigen woon- en slaapkamer, de meesten hebben ook een eigen keukenblok. Daarnaast heeft elke groep een grote gezamenlijke ruimte met keuken.

Aanmeldingen

Het gebouw bestaat uit drie lagen, op elke verdieping komt een groep bewoners. ,,De meest zelfstandige groep komt op de begane grond", vertelt El-Khassim. ,,Op de eerste verdieping komt een speciale afzonderingsruimte waar we bewoners die het nodig hebben tot rust kunnen laten komen."

Als de verbouwing vlot verloopt opent het Adrianohuis maart volgend jaar de deuren.  Er zijn al 37 aanmeldingen binnen. De komende maanden worden die samen met zorginstelling Pluryn, die het project ondersteunt,  geïnventariseerd.

Financiering

El-Khassim en Gillissen zijn al drie jaar bezig met het Adrianohuis.  Financiering was het grootste probleem. Het project kost 2,2 miljoen euro. Daarvan is recent de laatste 7 ton opgebracht door crowdfunding. De Triodos Bank en Anders Financieren, een funding platform dat zich richt op donateurs en beleggers die onder meer investeren in langdurige zorg,  zijn de grootste financierders van het project.

Gillisen en El-Khassim zijn zelf jaren werkzaam geweest in de zorg maar stuitten op de beperkingen van het zorgaanbod. ,,Wij willen de bewoners een thuis bieden, waar ze niet meer weg hoeven", stellen de initiatiefnemers. ,,We gaan niet uit van de beperkingen van onze cliënten, maar van hun mogelijkheden."

Personeel

De volgende uitdaging is het vinden van personeel. ,,We hebben wel dertig mensen nodig", stelt El-Khassim. ,,Mensen met passie voor de zorg zoeken we", vult Gillisen aan. ,,Ze hoeven niet per se een achtergrond in de zorg te hebben." Wie interesse heeft kan contact zoeken via hrm@hetadrianohuis.nl